AIR: RAHSIA KEHIDUPAN

1:00 PTG 0 Komen

Salam semua..

Rini topik rahsia..benda ni sangat diperlukan oleh semua organisma. 

Apakah itu?

Ok rini nak bercerita dan berkongsi pendapat serta knowledge hasil daripada peng'google'an di internet. Alkisah rini adalah berkenaan  AIR or WATER

Pernah dengar tak orang cakap, minum air masak banyak -banyak boleh cepat kurus? Kenapa? Sebab air nie tiada kalori. Bukan air manis or air tin OK. this refer to air masak or air putih or sky juice. Apa yang menyebabkan air masak bantu kuruskan badan dengan cepat? Air meliputi hampir 70% dari tubuh kita. Maksudnya apa? Maksudnya organ- organ dalam tubuh kita perlukan air untuk berfungsi. 










1. Buah Pinggang

Bila tubuh kita cukup air, buah pinggang boleh berfungsi dengan baik. Sekiranya badan kekurangan air,  urin yang dikeluarkan berwarna kuning. Bila tak cukup air, buah pinggang tak boleh nak berfungsi dengan baik, jadi hati (liver) akan ambil alih kerja buah pinggang tadi untuk proses makanan. Masalahnya, hati ni kerja utama dia adalah bakar lemak, bukannya proses makanan. Sekarang dia kena buat 'kerja part time' pulak untuk proses makanan sebab buah pinggang tak cukup air. Jadi, apa jadi kat 'kerja full time'hati ? akan jadi kurang efficient lah jadi nya. Jadi lemak yang di bakar pun tak dapat dibakar secara optimum.

2. Suhu badan
Air membantu menstabilkan suhu badan. Kalau tak cukup air, kulit kita tak dapat stabilkan suhu badan dengan baik. Menstabilkan suhu badan memerlukan tubuh membuat kerja. Which in other words meningkatkan metabolisma badan. Bila metabolisma badan tinggi, banyak lemak boleh dibakar. Bila banyak lemak boleh dibakar, senang lah berat nak turun

3. Mengawal rasa lapar
Air membantu menghilangkan nafsu makan. Kalau lapar tu, ia bukan bermaksud badan kita nak makan, tapi simply bermaksud badan kita haus, tak cukup air. Jadi kalau lapar, bawak- bawak lah minum air banyak- banyak. Kalau tak suka sangat air kosong, cuba minum air berkhasiat seperti soya atau susu rendah lemak.

4. Penyerapan Nutrisi
Bila badan tak cukup air, nutrisi tak dapat di serap dengan optimum. Bila nutrisi tak dapat diserap dengan optimum, badan akan jadi cepat letih dan lemah. Bila badan tiada tenaga, letih dan lemah, maka susah lah badan nak bakar lemak dan kalori.

5. Gemuk Air
Gemuk air bukan bermaksud kita minum terlebih air. Tapi ia bermakna badan kita simpan air. Bila kita tak minum banyak air, tubuh kita takut yang tuan aku ni tengah mengalami darurat air ke? Tubuh terima signal dia kena activate survival mode iaitu menyimpan air yang ada dalam badan semaksimum mungkin supaya organ dalam badan dapat berfungsi dengan baik, untuk memastikan kita masih hidup. Kita pulak masih dengan perangai kurang minum air. Kesian tubuh kita confuse.Jadi jalan untuk hilangkan gemuk air ialah dengan minum air dengan banyak, supaya tubuh kita terima signal, tuan aku ni ada banyak air, so aku tak yah simpan air dalam badan., aku boleh kasi air ni jalan ke mana saja dia suka. Jadi flow air jadi lancar, tubuh tak simpan apa2 air berlebihan, gemuk air pun dapat di hilangkan

Kot la nak check berape intake air yang diperlukan oleh badan masing-masing, boleh la buat kira-kira sendiri kat laman web ni: Kalkulator Water Intake

kalo malas boleh tgk chart nie.




 
So now dah dapat tahu, silalah ambil tindakan yang seterusnya.


Ok Bye.


LoL,
SOG.

Unknown

I am a cheerful exclusive-pumping mother to M. Fawwaz Adham and also an independent Shaklee Distributor who love to guide and assist others toward a healthier and happier life... Google

0 ulasan: