Raja Tumbuhan Tau..

Ada satu tumbuhan. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.  


Nak tahu? Itulah die si raja tumbuhan a.k.a Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. 


Alfalfa nie banyak khasiat die. Antara  kelebihan dan khasiat Alfalfa tak kira untuk lelaki mahupun wanita

 • Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
 • Melegakan sakit sendi dan belakang.
 • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
 • Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
 • Merawat arthitis
 • Bagus untuk elergi dan ekzema
 • Merawat athma
 • Mencuci usus bagi membuang toksik
 • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
 • Meneutralkan asid dalam badan
 • Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
 • Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
 • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
 • Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
 • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
 • Meningkatkan stamina seorang suami
 • Melegakan sembelit
 • Membuang angin dalam badan
 • Milk booster


Selain itu, banyak gak vitamin dan mineral dalam alfalfa. Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur. 

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

MINERAL lak yang ditemui dalam Alfalfa: 
Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
 
Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
 
Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
 
Banyak lagi keistimewaan alfalfa nie. Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa ialah:

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) & membantu dalam penyusuan ibu

Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain. Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.
 
Apa keistimewaan alfalfa jenama Shaklee berbanding yg lain?
Shaklee Alfalfa Complex merupakan satu formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s... Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin (It is organically grown, using the tender green leaves not the stems of the plant.The raw powder is pressed into easy-to-swallow tablets (with very low heat to preserve natural enzyme activity).. Dan yg bestnya Shaklee Alfalfa Complex tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna, bahan pengawet tambahan, fungisid,bakteriosid, hormon2 sintetik,pengawalatur tumbesaran atau bahan2 kimia.  
Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik a.k.a SLE perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


Berminat? Contact me okay.. melalui emel..whatapss atau apa cara sekalipun dan saya will immediately process your order. Rege die takderlah mahal pun, kalo saiz kecik yang ader 330 biji baru RM53.75 sahaja manakala yang 700 biji berharga RM97.50. Harga ni tak termasuk pos yer.. Pos dikenakan caj sebanyak RM10.

SID 924682
Fb: norhidayah johari
Fanpage: http://www.facebook.com/sunofguidance.blogspot.com
Email: raudhah.aurikel@gmail.com
Phone: 012-2974491
Kawasan COD: Putrajaya
 

Unknown

I am a cheerful exclusive-pumping mother to M. Fawwaz Adham and also an independent Shaklee Distributor who love to guide and assist others toward a healthier and happier life... Google

0 ulasan: